Проекти  

Моето първо лятно училище в България

През лятото на 2022 г. (юни - септември) Рийчаут в партньорство със Сито Студио и Училище за приключения Реверсо осъществява проект ‘‘Моето първо лятно училище в България‘‘, с цел да подпомогне адаптацията и интеграцията на 16 деца от Украйна, които са потърсили временна или международна закрила в България и не владеят български език. Проектът е финансиран от BCause: в помощ на благотворителността #BG4UA и съчетава разнообразни образователно - културни занимания с активности на открито. Тези дейности от една страна помагат на децата да придобият начално ниво на български език за училище и основни знания за България като подготовка, а от друга създават възможност за преодоляване на усещането за празнота и загуба. Също така им позволяват да общуват и да създават приятелства с други деца, като по този начин се предотвратя риска от социалната изолация.

Основни дейности:

-      Уроци по български език

Провеждат се в малки групи и са съобразени както с насоките на европейската езикова рамка, така и с възрастовите особености и нужди на децата. Учебното съдържание включва широк спектър от теми, чрез които се развиват умения за слушане, четене, писане и говорене на български език.

-      Арт работилници

Реализират се от нашия партньор ‘‘Сито Студио‘‘. В тях децата се потапят в магията на ситопечата и цианотипията - лесен и магичен фотографски процес, с чиято помощ се проявяват снимки или правят фотограми. По време на заниманията с цианотипии децата те изработват собствени композиции, които проявят, а в тези със ситопечат -  картинки, които отпечатват върху текстилни торбички/тениски.

-      Приключенски дни

Осъществяват се всеки път на ново място в планините в близост до София от другия наш партньор Училище за приключения ‘‘Реверсо‘‘. Заниманията включват катерене, въжена градина, планинско ориентиране, посещение на магарешка ферма и басейн и различни игри.

-      Психологически консултации

В допълнение към широкия спектър от образователни и творчески дейности, при необходимост на децата се предоставят психологически консултации, с цел да се облекчи страданието, породено от загубата или раздялата с близки и роднини, както и от други травматични събития в следствие на войната или от трудности свързани с адаптацията към живота в България.


Фондация Рийчаут